Zupa Grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    0.5 szklanki
  • woda

    2 litry
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 kulki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • śmietana kremowa 30%

    2 łyżki
  • kasza jaglana

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początku gotujemy w wodzie obraną marchewkę i pietruszkę. Powstanie nam wywar warzywny. możecie dodać więcej włoszczyzny jeśli macie na to ochote;)
Po pięciu minutach dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i grzyby suszone - gotujemy do miękkości grzybów - około 20 minut. Przyprawiamy do smaku.
Dodajemy śmietanę do zupy, zagotowujemy. Jeśli chcecie mieć pewność że śmietana się nie zważy zaharujcie ją.Śmietanę dajcie do kubka, do niej dodajcie łyżkę gorącej zupy - wymieszajcie, potem znowu łyzkę zupy i tak postępować aż śmietana będzie ciepła i taką wlać do zupy.
Podajemy z kaszą ( można z makaronem). Próbowałam na talerzu z kaszy ułożyć grzybka - średnio mi to wyszło, ale córce i tak się podobało;) Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 15.03.2012 11:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat