Zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości schabowe

    500 g
  • grzyby suszone

    1,5 szklanki
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ziemniaki

    10 średniej wielkości sztuk
  • natka pietruszki

    1/2 posiekanego pęczka
  • sól i pieprz

  • śmietana 18 proc

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.
Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.

Kości umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.

Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.

Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.
SzczyptaChili
Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna - taką lubię najbardziej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat