Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą

Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groch

    250 gramów
  • kiełbasa

    300 gramów
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • seler

    0,5 sztuki
  • woda

    2 litry
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ziemniaki

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
Na samym początku przygotowania naszej zupy grochowej kawałek boczku wędzonego należy gotować przez 10-15 minut w wodzie.
Krok 2 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

Warzywa - marchewkę, seler oraz pora obrać i zalać litrem wody i wodą po gotowaniu boczku. Dodać odrobinę soli.

Krok 3 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
Następnie namaczamy i płuczemy groch łuskany pod bieżącą wodą.
Krok 4 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

Gdy z warzyw uzyskamy wywar, dodajemy groch i wszystko razem nadal gotujemy.

Krok 5 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półksiężyce. Ugotowany i ostudzony boczek kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni bez oleju. 

Krok 6 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

Do gotującego się grochu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę, seler, por kroimy w drobną kostkę i dodajemy z powrotem do garnka z grochem.

Krok 7 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

Przygotowujemy przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz majeranek do przyprawienia zupy grochowej. Zupę po przyprawieniu gotujemy przez około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 8 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

Zupę podajemy na ciepło np. z kromką chleba. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 25.03.2013 19:12
pożywna zupka
mysza75 01.03.2013 18:35
Zimową porą rewelacyjna zupka na obiad :-)
LoLa 07.02.2013 20:59
wygląda smakowicie:)
Alex_M 07.02.2013 12:48
pyszne! uwielbiam taka zupe!!
Konczi 07.02.2013 10:24
pycha, ciekawe czy dla mnie zostało :)
miki47 07.02.2013 10:17
ale pysznie tu dziś u ciebie
wiola333 07.02.2013 10:14
daję smacznie
PIOTR11 07.02.2013 10:14
konkretna i pożywna zupa
wiola333 07.02.2013 10:13
pięknie wyglądają zdjęcia, dokładny przepis
adelajda 07.02.2013 10:02
do tego kapustka kiszona i jest super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat