Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa z bekonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 400 g
ziemniaki 2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula pół szt
boczek wędzony 150 g
koper świeży 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie szczypta
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat pół łyżeczki
oregano 1/4 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa z bekonem

Groch płuczemy w zimnej wodzie i moczymy przez noc. Następnie zmieniamy wodę z grochu. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.05.2017 08:02
bardzo dobra
Bernadeta1 10.05.2017 22:00
pysznie wygląda ta Twoja zupka
cukiereczek 10.05.2017 17:51
aromatyczna,domowa zupa
Aleksandra/Olcia 10.05.2017 15:01
mmm aromatyczna zupka
jagoda5913 10.05.2017 14:51
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak