Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 30-40 dag
włoszczyzna 25 dag
boczek wędzony 15 dag
woda 1,5 l
cebula 5 dag
mąka 2 dag
majeranek do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Cebulę obrać, pokroić dodać do zupy, dodać groch, mękę zrumienić na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z kluseczkami, grzankami z bułki lub chleba.Zupę grochową można przyrządzić na wywarze z warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak