Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • mięso mielone wieprzowe

    z łopatki 500 g
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • woda

    3 1/2 l
  • ryż

    100 g
  • przecier pomidorowy

    1 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana do zup

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa gołąbkowa foto
Na dno dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć.
Krok 2 - Zupa gołąbkowa foto
Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą.
Krok 3 - Zupa gołąbkowa foto
Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki, dodać przecier, koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Chwilę pogotować i na koniec można zupę zabielić śmietaną. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

17.11.2017 08:51
Od dawna mam na nią ochotę i jakoś się zabrać nie mogę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat