Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa - z fasolką mung i kiełbasą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna mały pęczek
ziemniaki 1/2 kg
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
cebula biała 1 duża
majeranek do smaku
olej 1 łyżka
kiełbasa śląska 1/2 kg
ziele angielskie kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
pieprz ziarnisty płaska łyżeczka
czosnek 2 ząbki
fasola 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa - z fasolką mung i kiełbasą

Fasolę zalać letnią wodą i pozostawić do napęcznienia na 8-10 godzin.
Odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą.
Kiełbasę ponacinać płytko, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - ugotować wywar, odcedzić.
Wsypać namoczoną fasolkę i gotować do miękkości.
Kiedy fasolka jest miękka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojoną lub utartą włoszczyznę, majeranek, kucharka i lubczyk - gotować do miękkości warzyw.
W międzyczasie posiekać cebulę i zrumienić na łyżce oleju - dodać do gotującej się zupy.
Zupę doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i ew. kucharkiem.
Dodać pokrojoną kiełbasę z wywaru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak