Zupa fasolowa z boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    250 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulion

    4-5 szklanek
  • fasola biała z puszki

    1 puszka
  • przecier pomidorowy

    150 g
  • śmietana 18 proc

    100 g
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Boczek kroimy w małe kawałki - najlepiej cienkie paseczki i podsmażamy na patelni.
2. Cebulę drobno siekamy i dorzucamy do boczku.
3. Dodajemy również drobno posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut.
4. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dorzucamy tam bulion oraz fasolę (bez zalewy).
5. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
6. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz obiema paprykami.
7. Zupę przelewamy do talerzy, dodajemy po łyżce śmietany, posypujemy natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.01.2017 18:22
dobra na tą porę :)
IKrakowianka 23.01.2017 18:56
smaczna propozycja
2milutka 23.01.2017 18:22
Apetyczna zupa ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat