Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa (piękny jaś)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
boczek wędzony 20 cm
passata pomidorowa 600 g
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
cebula 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Majeranek suszony Prymat 1 op
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa (piękny jaś)


1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (z rezerwą ok 10 cm) i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego na wolnym ogniu aż zmięknie. Podczas gotowania dolewamy wody, aby fasola była cały czas przykryta.

2. Boczek kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Całość podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na mocno rozgrzanej patelni ok 10 minut (boczek musi się wytopić), a następnie razem z passatą, koncentratem i przyprawami dorzucamy do gotującej się fasoli. Jeszcze chwilę trzymamy fasolkę na ogniu, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Ja taką zupę podaję z ziarnistą bułką z masłem :-)

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.03.2015 17:36
Jedno z moich ulubionych dań
adelajda 22.03.2015 11:07
pyszna, pożywna zupka
joanna43 22.03.2015 09:59
oj chyba mój mąż byłby zadowolony
Konczi 22.03.2015 09:32
aj .... ale bym zjadła taką zupkę ... Pysznie!
jagoda5913 22.03.2015 09:18
Super przepis
Wafelek2601 21.03.2015 23:36
To coś dla mnie
cooked 21.03.2015 21:05
mmm, smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak