Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola Jaś
500 g -
boczek wędzony
20 cm -
passata pomidorowa
600 g -
koncentrat pomidorowy
3 łyżki -
czosnek
4 ząbki -
cebula
3 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt -
Majeranek suszony Prymat
1 op -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/3 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Kurkuma mielona Prymat
-
Przyprawa curry orientalna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Zupa fasolowa (piękny jaś)
1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (z rezerwą ok 10 cm) i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego na wolnym ogniu aż zmięknie. Podczas gotowania dolewamy wody, aby fasola była cały czas przykryta.
2. Boczek kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Całość podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na mocno rozgrzanej patelni ok 10 minut (boczek musi się wytopić), a następnie razem z passatą, koncentratem i przyprawami dorzucamy do gotującej się fasoli. Jeszcze chwilę trzymamy fasolkę na ogniu, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ja taką zupę podaję z ziarnistą bułką z masłem :-)
SMACZNEGO :-)
Komentarze (7)