Zupa fasolowa (piękny jaś)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • boczek wędzony

    20 cm
  • passata pomidorowa

    600 g
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 op
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (z rezerwą ok 10 cm) i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego na wolnym ogniu aż zmięknie. Podczas gotowania dolewamy wody, aby fasola była cały czas przykryta.

2. Boczek kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Całość podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na mocno rozgrzanej patelni ok 10 minut (boczek musi się wytopić), a następnie razem z passatą, koncentratem i przyprawami dorzucamy do gotującej się fasoli. Jeszcze chwilę trzymamy fasolkę na ogniu, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Ja taką zupę podaję z ziarnistą bułką z masłem :-)

SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 22.03.2015 17:36
Jedno z moich ulubionych dań
adelajda 22.03.2015 11:07
pyszna, pożywna zupka
joanna43 22.03.2015 09:59
oj chyba mój mąż byłby zadowolony
Konczi 22.03.2015 09:32
aj .... ale bym zjadła taką zupkę ... Pysznie!
jagoda5913 22.03.2015 09:18
Super przepis
Wafelek2601 21.03.2015 23:36
To coś dla mnie
cooked 21.03.2015 21:05
mmm, smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat