Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

woda zimna ok.2 litry,
fasola czerwona 300 g,
kiełbasa 2 szt, śląskie,
marchew
seler korzeniowy kawałek,
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
ziemniaki 4 -5 szt,

dodatkowo;)

Zasmażka:
ocet
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa

Fasolę czerwoną czyli (bonta )jak się to u nas mówi,zalewamy wodą i moczymy kilka godzin a najlepiej całą noc.
Fasolę odsączamy na sicie.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy boczek wędzony i doprowadzamy do zagotowana.
Gotujemy około 30 minut razem z obraną, opłukaną marchewką i kawałkiem selera.
Następnie wsypujemy fasolę , dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , listek laurowy , sól oraz przyprawę uniwersalną.
Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę.
Gotujemy aż fasola będzie miękka.
Zupę zagęszczamy zasmażką .
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor mieszając.
Następnie dajemy zimnej wody cały czas mieszamy gdy zasmażka zacznie się robić gęściejsza wtedy wlewamy zasmażkę do zupy , jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Zupę rozlewamy na talerze.( u mnie taką zupę każdy doprawia według siebie już na talerzu dodając cukier i ocet ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:38
dobra zupa.
gusia1000 07.06.2018 19:36
dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak