Zupa fasolowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Są momenty w których uwielbiamy wracać do naszej rodzimej, polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasola biała

    500 gramów
  • żeberka wędzone

    500 gramów
  • chorizo

    100 gramów
  • kiełbasa

    2 sztuki
  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • surowy boczek

    250 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy wędzone żeberka liście laurowe i ziele angielskie.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy.
Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy.

Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek, chwilę smażymy (ciągle mieszamy), dodajemy wywar z zupy, rozprowadzamy, dodajemy do całości. Łączymy z zupą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy kiełbasy ze świniobicia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat