Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa

5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Są momenty w których uwielbiamy wracać do naszej rodzimej, polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni.

Składniki:

Składniki:

fasola biała 500 gramów
żeberka wędzone 500 gramów
chorizo 100 gramów
kiełbasa 2 sztuki
kiełbasa śląska 2 sztuki
surowy boczek 250 gramów
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy kiełbasy ze świniobicia.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa

Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy wędzone żeberka liście laurowe i ziele angielskie.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy.
Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy.

Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek, chwilę smażymy (ciągle mieszamy), dodajemy wywar z zupy, rozprowadzamy, dodajemy do całości. Łączymy z zupą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak