Zupa fasolowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    1/2 kg
  • marchewka

    3 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • sól

    1 do smaku
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuka
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • biodrówka

    70 dkg
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa fasolowa  foto
Fasolę płuczę i zalewam zimną wodą w misce, odstawiam na noc.
Krok 2 - Zupa fasolowa  foto
Na drugi dzień przesypuje fasole do garnka,wlewam wodę w której się moczyła , dodaję biodrówkę i boczek.
Krok 3 - Zupa fasolowa  foto
Gotuje około godzinę. Marchewkę, seler, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, por też drobno kroję. Dodaję do zupy i gotuję kolejne 30 minut. Pod koniec doprawiam solą , majerankiem, dodaję sprasowany czosnek.
Krok 4 - Zupa fasolowa  foto
Zupę podaję z natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 20.01.2016 14:41
świetna fasolówka
iziona 02.04.2014 16:15
Zupka wyglada pysznie, a zdjęcie rewelacyjne
Pyszota 02.04.2014 14:53
ślicznie udekorowana
norweska20 02.04.2014 13:31
pyszna zupa..chętnie bym ją zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat