Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA FASOLKOWA MOJEJ MAMY

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
marchew 2 sztuki
cebula 2 sztuki
por (biała część) do smaku
żeberka wieprzowe kawałek
sól do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
zioła do smaku
fasolka czerwona 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA FASOLKOWA MOJEJ MAMY

Idealna zupka na deszczowe i chłodne jesienne dni :)

Fasolkę namaczamy dzień wcześniej w wodzie.
Na następny dzień wlewamy do dużego garnka wodę, wrzucamy kość i robimy wywar, gdy mięso z kości będzie na "pół twardo", dorzucamy fasolkę (bez wody w której się namaczała), gotujemy jeszcze 10 minut (moja fasolka była bardzo mięciutka- jeśli mamy taką starszą, twardszą, trzeba ją wrzucić wcześniej), dorzucamy pokrojone w większą kostkę ziemniaki i marchewkę, pokrojony w plasterki por i cebulę w kosteczkę (por i cebulkę możemy wcześniej podsmażyć na odrobinie masełka), przyprawimy majerankiem, solą, pieprzem i innymi ziołami.
Gotujemy do miękkości.
Pod sam koniec robimy dość ciemną zasmażkę (złoty kolor- nie można przypalić).
Na sam koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Zasmażkę robimy w następujący sposób: na rozgrzaną mała patelnię wykładamy łyżkę lub dwie margaryny, jak się rozpuści dodajemy mąkę, smażymy na patelni, często mieszając, gdy uzyskamy odpowiedni kolor, wlewamy do zupy, pamiętając o najważniejszym- zupę w czasie wrzucania zasmażki należy cały czas mieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 17.10.2012 08:42
napewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak