Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 700 gram
czosnek 1 główka
pomidory w puszce 700 gram
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
gałka muszkotołowa 1/2 łyżeczka
woda 1/2 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, dynię pokroić na 3- 4 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .

Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.

Zupę zmiksować na puree i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Podawać z ulubionym dodatkiem, można dodatkowo oprószyć startą gałką muszkatołową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 19.11.2012 20:51
ciekawa
PaniMISIOWA 19.11.2012 20:51
ciekawa
Mysiunia 19.11.2012 19:18
wygląda obłędnie :)
Cukiereczek13 19.11.2012 14:28
wspaniały pomysł na dynię :)
Krakowianka 19.11.2012 14:21
bardzo fajne połączenie!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak