Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    700 gram
  • czosnek

    1 główka
  • pomidory w puszce

    700 gram
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • gałka muszkotołowa

    1/2 łyżeczka
  • woda

    1/2 szklanka
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, dynię pokroić na 3- 4 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .

Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.

Zupę zmiksować na puree i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Podawać z ulubionym dodatkiem, można dodatkowo oprószyć startą gałką muszkatołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 19.11.2012 20:51
ciekawa
PaniMISIOWA 19.11.2012 20:51
ciekawa
Mysiunia 19.11.2012 19:18
wygląda obłędnie :)
Cukiereczek13 19.11.2012 14:28
wspaniały pomysł na dynię :)
Krakowianka 19.11.2012 14:21
bardzo fajne połączenie!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat