Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowo-ryżowa na ostro

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa surowa 1-1,5 kg
ryż do risotto 200 g
dynia Hokkaido 1 kg (cała)
mleko 2 szkl.
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
papryczka chili średnia
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Dynia Hokkaido nadaje się do obróbki cieplnej (duszenie, gotowanie, smażenie, pieczenie) razem że skórką, która bardzo szybko mięknie. Warto ją wykorzystać, gdyż zawiera bardzo dużo karotenu.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowo-ryżowa na ostro

Kroki postępowania

1
Duży kawałek wieprzowiny bez kości zalać zimną wodą i ugotować wywar. Ostudzić, wstawić na noc do lodówki, a po schłodzeniu zdjąć nadmiar tłuszczu. Wywar odcedzić.
Krok 1 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
2
Dynię Hokkaido pokroić, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ utrzeć na tarce razem ze skórką (zawiera mnóstwo karotenu i szybko mięknie) albo posiekać pulsacyjnie malakserem.
Krok 2 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
3
Wsypać do wywaru, dodać niewielką papryczkę chili (posiekaną albo przeciętą wzdłuż na połowę), łyżeczkę mielonego imbiru, trochę skrzynki do smaku oraz sypki ryż.
Krok 3 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
4
Całość gotować ok.20 minut, aż ryż i dynia zmiękną. Zupę zabielić mlekiem i doprawić solą czosnkową oraz pieprzem.
Krok 4 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:28
Na pewno pyszna. :)
jagoda5913 19.10.2017 00:15
ciekawa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak