Zupa dyniowo-ryżowa na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    surowa 1-1,5 kg
  • ryż do risotto

    200 g
  • dynia

    Hokkaido 1 kg (cała)
  • mleko

    2 szkl.
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • papryczka chili

    średnia
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
Duży kawałek wieprzowiny bez kości zalać zimną wodą i ugotować wywar. Ostudzić, wstawić na noc do lodówki, a po schłodzeniu zdjąć nadmiar tłuszczu. Wywar odcedzić.
Krok 2 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
Dynię Hokkaido pokroić, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ utrzeć na tarce razem ze skórką (zawiera mnóstwo karotenu i szybko mięknie) albo posiekać pulsacyjnie malakserem.
Krok 3 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
Wsypać do wywaru, dodać niewielką papryczkę chili (posiekaną albo przeciętą wzdłuż na połowę), łyżeczkę mielonego imbiru, trochę skrzynki do smaku oraz sypki ryż.
Krok 4 - Zupa dyniowo-ryżowa na ostro foto
Całość gotować ok.20 minut, aż ryż i dynia zmiękną. Zupę zabielić mlekiem i doprawić solą czosnkową oraz pieprzem.
Habibi
Dynia Hokkaido nadaje się do obróbki cieplnej (duszenie, gotowanie, smażenie, pieczenie) razem że skórką, która bardzo szybko mięknie. Warto ją wykorzystać, gdyż zawiera bardzo dużo karotenu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 20.10.2017 12:28
Na pewno pyszna. :)
jagoda5913 19.10.2017 00:15
ciekawa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat