Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZUPA DYNIOWA

cebula 1 szt
marchewka 1 szt
imbir 1 plasterek
ząbek czosnku 1 szt
dynia Hokkaido 400 g surowej
woda 1 szkl
bulion drobiowy 1 1/2 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
serek mascarpone 2 łyżki
sól
olej kokosowy do smażenia

KLUSECZKI SEROWE

twaróg tłusty 125 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 1/4 szkl
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

Kroki postępowania

1
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym na dnie olejem kokosowym i lekko obsmażyć. Dodać pokrojona w kostkę surową dynie, czosnek i imbir. Całość zalać wodą oraz ciepłym bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiając gałką i ewentualnie solą. Zmiksować blenderem na gładką masę razem mascarpone.
Krok 1 - Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami foto
2
Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek.
Krok 2 - Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami foto
3
Kluseczki podawać z gorącą zupą. Dodatkowo wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni. Smacznego :)
Krok 3 - Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.10.2017 16:03
Ślicznie się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak