Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ZUPA DYNIOWA

  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • imbir

    1 plasterek
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • dynia

    Hokkaido 400 g surowej
  • woda

    1 szkl
  • bulion drobiowy

    1 1/2 szkl
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • sól

  • olej kokosowy

    do smażenia

KLUSECZKI SEROWE

  • twaróg tłusty

    125 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    1/4 szkl
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami foto
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym na dnie olejem kokosowym i lekko obsmażyć. Dodać pokrojona w kostkę surową dynie, czosnek i imbir. Całość zalać wodą oraz ciepłym bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiając gałką i ewentualnie solą. Zmiksować blenderem na gładką masę razem mascarpone.
Krok 2 - Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami foto
Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek.
Krok 3 - Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami foto
Kluseczki podawać z gorącą zupą. Dodatkowo wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 24.10.2017 16:03
Ślicznie się prezentuje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat