Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z morelami, DS XXII, odc. 19
Zupa dyniowa z morelami została przygotowana na bulionie warzywnym, dlatego sprawdzi się też idealnie dla wegetarian. Skarmelizowane morele zostały dodatkowo wzbogacone szczyptą cynamonu, która nadaje im korzennego smaku. Na koniec dodałem do zupy prażone płatki migdałowe tworzące smakowity element dekoracyjny.
Jak przygotować zupę dyniową z morelami?
Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy. Obsmażamy w nagrzanym garnku z odrobiną oleju, zaczynając od cebuli i czosnku. Dodajemy dynię, a następnie doprawiamy Kurkumą Prymat. Dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem, tak aby było go trochę więcej niż warzyw.
Do zupy dodajemy morele i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
Ugotowaną zupę blendujemy do powstania konsystencji zupy krem. Doprawiamy Gałką muszkatołową mieloną Prymat. Dolewamy śmietankę 12% i mieszamy.
Na patelni grillowej robimy grzanki. Pozostałe morele obsmażamy na patelni. Doprawiamy Cynamonem mielonym Prymat. Morele podlewamy odrobiną syropu, w którym były przechowywane, krótko karmelizujemy.
Grzanki smarujemy obficie serkiem śmietankowym naturalnym, następnie nakładamy na nie skarmelizowane morele.
Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałów oraz grzankami.