Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z morelami, DS XXII, odc. 19

5.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Oryginalny przepis na zupę dyniową? Zupa dyniowa z morelami! Owoce wzbogacają danie o charakterystyczną słodycz i smak. Skarmelizowane doskonale uzupełniają również chrupiące grzanki z dodatkiem serka śmietankowego. 

Składniki:

dynia hokkaido
600 gramów
morele z puszki
200 gramów
ziemniaki
4 sztuki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej
do smażenia
bulion warzywny
1,5 litra
Cynamon mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
serek śmietankowy naturalny
100 gramów
śmietanka 12%
200 mililitrów
bagietka
4 kromki
prażone płatki migdałowe
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z morelami, DS XXII, odc. 19

Zupa dyniowa z morelami została przygotowana na bulionie warzywnym, dlatego sprawdzi się też idealnie dla wegetarian. Skarmelizowane morele zostały dodatkowo wzbogacone szczyptą cynamonu, która nadaje im korzennego smaku. Na koniec dodałem do zupy prażone płatki migdałowe tworzące smakowity element dekoracyjny. 

Jak przygotować zupę dyniową z morelami?

1

Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy. Obsmażamy w nagrzanym garnku z odrobiną oleju, zaczynając od cebuli i czosnku. Dodajemy dynię, a następnie doprawiamy Kurkumą Prymat. Dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem, tak aby było go trochę więcej niż warzyw. 

2

Do zupy dodajemy morele i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż warzywa zmiękną.

3

Ugotowaną zupę blendujemy do powstania konsystencji zupy krem. Doprawiamy Gałką muszkatołową mieloną Prymat. Dolewamy śmietankę 12% i mieszamy. 

4

Na patelni grillowej robimy grzanki. Pozostałe morele obsmażamy na patelni. Doprawiamy Cynamonem mielonym Prymat. Morele podlewamy odrobiną syropu, w którym były przechowywane, krótko karmelizujemy. 

5

Grzanki smarujemy obficie serkiem śmietankowym naturalnym, następnie nakładamy na nie skarmelizowane morele.

6

Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałów oraz grzankami. 

Zupa dyniowa z morelami jest jedną z moich ulubionych, ale co powiecie na kilka innych, równie pysznych propozycji? Przejdźcie do zakładki PRZEPISY Z PROGRAMU, w której znajdziecie mnóstwo obiadowych inspiracji!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak