Zupa dyniowa z imbirem i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • imbir

    kawałek
  • wędzony boczek

    150 g
  • indyjskie curry

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • śmietana 30%

    75 g
  • dynia

    650 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (ziołowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa dyniowa z imbirem i boczkiem foto
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i gotować do miękkości warzyw.
Krok 2 - Zupa dyniowa z imbirem i boczkiem foto
W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę, obrać imbir.
Krok 3 - Zupa dyniowa z imbirem i boczkiem foto
Imbir posiekać lub zetrzeć na tarce i wrzucić pod koniec gotowania warzyw. Cebulę i pokrojony drobno boczek wrzucić na patelnię i przesmażyć.
Krok 4 - Zupa dyniowa z imbirem i boczkiem foto
Zupę zmiksować na gładki krem. Wlać śmietankę, dodać cebulę z boczkiem, doprawić do smaku i zagotować.
Krok 5 - Zupa dyniowa z imbirem i boczkiem foto
Gorącą zupę rozlać do miseczek, posypać natką i podawać z chlebem lub grzankami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 28.02.2014 17:12
Chętnie skusiłabym się na miseczkę tej pysznie wyglądającej zupki!
kate.500 21.02.2014 08:26
pyszna zupa
Ada-Gaba 10.02.2014 13:23
nigdy takiej jeszcze nie jadłam, z pewnością jest pyszna
Klausia 10.02.2014 11:58
myślę, że wędzony boczek do dyni dobrze pasuje :)
Łucja 10.02.2014 11:15
fajna zupka :D)
patryska76 09.02.2014 17:39
Pyszna zupka ;-)
Renata9 09.02.2014 16:34
idealna zupka na mroźne dni
Mniam 09.02.2014 16:18
Rewelacyjna zupa. Jedna z moich ulubionych.
Jusiaa 09.02.2014 16:17
Wygląda smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat