Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na zupę

  • dynia

    500 g
  • wywar warzywny

    1 l
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • sól i pieprz

groszek ptysiowy

  • woda

    100 ml
  • masło lub margaryna

    35 g
  • mąka pszenna

    75 g
  • jajko

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na dno garnka wlewamy trochę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażamy i dodajemy dynię. Kiedy się już trochę przesmaży zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy. Następnie dodajemy śmietankę i blenderujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Przygotowujemy groszek ptysiowy: wodę wlewamy do rondelka, podgrzewamy i dodajemy tłuszcz, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie wbijamy do masy jajko i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe kuleczki na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut.
Podajemy razem z zupą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edith85

15.02.2017 08:35
Smakowicie wygląda

Krystyna32

15.02.2017 08:27
pyszna zupka

Patrycja33

15.02.2017 00:05
mniam mniam, lubię takie zupki :)

Iwusia

14.02.2017 22:33
lubię takie zupki

bertpvd

14.02.2017 20:08
pyszna, piękna zupa

IKrakowianka

14.02.2017 19:46
bardzo smaczna !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat