Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na zupę

dynia 500 g
wywar warzywny 1 l
czosnek 3-4 ząbki
śmietana 30% 200 ml
sól i pieprz

groszek ptysiowy

woda 100 ml
masło lub margaryna 35 g
mąka pszenna 75 g
jajko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym

1. Na dno garnka wlewamy trochę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażamy i dodajemy dynię. Kiedy się już trochę przesmaży zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy. Następnie dodajemy śmietankę i blenderujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Przygotowujemy groszek ptysiowy: wodę wlewamy do rondelka, podgrzewamy i dodajemy tłuszcz, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie wbijamy do masy jajko i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe kuleczki na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut.
Podajemy razem z zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 15.02.2017 08:35
Smakowicie wygląda
Krystyna32 15.02.2017 08:27
pyszna zupka
Patrycja33 15.02.2017 00:05
mniam mniam, lubię takie zupki :)
Iwusia 14.02.2017 22:33
lubię takie zupki
bertpvd 14.02.2017 20:08
pyszna, piękna zupa
IKrakowianka 14.02.2017 19:46
bardzo smaczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak