Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
miąższ z dyni 1,5 kg
marchew 2
pietruszka 1 korzeń
seler korzeniowy 1/4
cebula 1
imbir 1 łyżka posiekanego
czosnek 2 ząbki
lubczyk świeży 1 łyżka
miód 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
pestki dyni wedle uznania
ser gorgonzola wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa

Do garnka wlać ok. 2 litrów wody, dodać piersi z kurczaka, zagotować. Dodać obraną i pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę oraz kostki selera, zagotować. W międzyczasie dynię oczyścić, wyciągnąć pestki, obrać i pokroić miąższ w kostkę. Wyciągnąć kurczaka z zupy. Pokroić w kostkę.
Następnie na łyżce masła podsmażyć zupadyniowa1posiekaną drobno cebulę i dodać do zupy. Dodać kawałki dyni.Gotować przez około 15-20 minut do miękkości warzyw. Dodać miód, pieprz, czosnek, imbir oraz sól. Całość zmiksować by powstała jednolita konsystencja. Dodać lubczyk i kawałki kurczaka. Zagotować.
Podawać z kawałkiem sera oraz prażonymi pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 02.01.2016 22:27
Pięknie podana!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak