Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czosnkowo-porowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 2 sztuki
ziemniaki 4-5 sztuk
czosnek 1 główka
bulion warzywny 1,5 litra
serek topiony 10 dag
masło klarowane 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tortellini 1 opakowanie

Porada

Uwielbiam aksamitne kremowe zupy, szczególnie zimą, są rozgrzewające i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowo-porowa

Kroki postępowania

1
Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut.
Krok 1 - Zupa czosnkowo-porowa foto
2
Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę,
Krok 2 - Zupa czosnkowo-porowa foto
3
zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem.
Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu.
Krok 3 - Zupa czosnkowo-porowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.04.2017 10:08
super zupka :)
jan_mag 17.04.2017 23:08
Bardzo lubię
Renataj 17.04.2017 17:32
Apetyczny pomysł - takiej zupy jeszcze nie robiłam:)
wwwiolka 17.04.2017 15:20
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak