Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czosnkowa z tostami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbki czosnku 9 szt
jajko 4 szt
woda 1,5 l
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) 3 szt
papryczka chilli 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
olej z pestek winogron 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Dla wzmocnienia smaku można dodać przyprawę w mini kostkach- czosnek (1 szt.).

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa z tostami

Kroki postępowania

1
Przygotować bulion: wodę zagotować i wrzucić 4 kostki rosołowe warzywne. Gotować ok. 10 minut.
Krok 1 - Zupa czosnkowa z tostami foto
2
Czosnek obrać, posiekać, dać do garnka i zalać olejem. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż się zarumieni. Bulion przelać do garna z czosnkiem.
Krok 2 - Zupa czosnkowa z tostami foto
3
Do garnka wrzucić liście laurowe, pokruszoną suszoną papryczkę chili, suszony majeranek i tymianek. Gotować 3 minuty. Przecedzić przez sitko do innego garnka, znów zagotować i wyłączyć gaz.
Krok 3 - Zupa czosnkowa z tostami foto
4
Dodać do zupy jajka i mieszać trzepaczką. Dodać sól, pieprz czarny mielony do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 4 - Zupa czosnkowa z tostami foto
5
Kromki chleba czerstwego pszenno-żytniego lub żytniego podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i wyjąć na talerz (można położyć na talerz papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Zupę podawać z tostami zalanymi zupą.

Krok 5 - Zupa czosnkowa z tostami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak