Zupa czosnkowa z tostami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    9 szt
  • jajka

    4 szt
  • woda

    1,5 l
  • kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)

    3 szt
  • papryczka chilli

    1 szt
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • liście laurowe Prymat

    4 szt
  • olej z pestek winogron

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa czosnkowa z tostami foto
Przygotować bulion: wodę zagotować i wrzucić 4 kostki rosołowe warzywne. Gotować ok. 10 minut.
Krok 2 - Zupa czosnkowa z tostami foto
Czosnek obrać, posiekać, dać do garnka i zalać olejem. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż się zarumieni. Bulion przelać do garna z czosnkiem.
Krok 3 - Zupa czosnkowa z tostami foto
Do garnka wrzucić liście laurowe, pokruszoną suszoną papryczkę chili, suszony majeranek i tymianek. Gotować 3 minuty. Przecedzić przez sitko do innego garnka, znów zagotować i wyłączyć gaz.
Krok 4 - Zupa czosnkowa z tostami foto
Dodać do zupy jajka i mieszać trzepaczką. Dodać sól, pieprz czarny mielony do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 5 - Zupa czosnkowa z tostami foto
Kromki chleba czerstwego pszenno-żytniego lub żytniego podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i wyjąć na talerz (można położyć na talerz papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Zupę podawać z tostami zalanymi zupą.

Asik32
Dla wzmocnienia smaku można dodać przyprawę w mini kostkach- czosnek (1 szt.).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat