Zupa czosnkowa z pulpecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    główka
  • bulion

    1,5 l
  • ziemniaki

    6 szt
  • serek topiony

    5 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • masło

    łyzka
  • groszek ptysiowy

    kilka łyżek
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • szczypiorek

    1/2 pęczka

Pulpety

  • mięso mielone

    50 dag
  • jajko

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • mąka

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju na rumiano.
Krok 2 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
Cebulę i czosnek posiekać oraz zeszklić na roztopionym maśle.
Krok 3 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącego bulionu. Do bulionu dodać serek topiony, podsmażoną cebulę i gotować aż ziemniaki zmiękną.
Krok 4 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
Zupę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zmiksować blenderem na gładką masę. Do zupy dodać pulpeciki, pogotować jeszcze 5 minut i dodać posiekany szczypiorek. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat