Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa czosnkowa ma niesamowity aromat i jest bardzo smaczna. Podajcie do niej chrupiące grzanki, szczypiorek i czarnuszkę.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • czosnek

    8 ząbków
  • cebula

    2 sztuki
  • ziemniak

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 litra
  • bułki

    2 sztuki
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • ser ementaler

    200 gramów
  • szczypiorek

    1 pęczek

Do smaku:

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać z łupinek  i pokroić w plasterki czosnek. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Pokroić pszenne bułki w kostkę. Zetrzeć ser. Posiekać szczypiorek.

Na patelni na łyżce masła klarowanego zeszklić na złoty kolor grzanki.

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, czosnek. Dodać pokrojone ziemniaki. Zalać warzywa rosołem i ugotować do miękkości.

Tak przygotowaną zupę doprawić do smaku. Można ją zmiksować lub podawać bez zmiksowania.

Zupę czosnkową przed podaniem posypać serem, szczypiorkiem, czarnuszką i grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat