Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula biała
1 szt. -
czosnek
1 główka -
bulion
1 1/2 litra -
masło
50 gram -
ziemniaki
4 szt -
boczek
20 dag -
śmietana 30%
200 ml -
majeranek
do smaku -
pieprz
do smaku -
parmezan starty
-
kurkuma mielona
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem.
W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni.
Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować.
Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem.
UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się