Zupa czosnkowa w bake rollsami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    1 główka
  • bulion

    1 1/2 litra
  • masło

    50 gram
  • ziemniaki

    4 szt
  • boczek

    20 dag
  • śmietana 30%

    200 ml
  • majeranek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • parmezan starty

  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem.
W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni.
Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować.

Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem.

UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczekjeden 22.05.2015 09:51
super zupa
magda1976 21.05.2015 22:24
Jeszcze nigdy nie gotowałam zupy czosnkowej, ale chyba czas ugotować!
wwwiolka 21.05.2015 17:53
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat