Zupa czosnkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szponder wołowy

    200 gram
  • ząbki czosnku

    10-12 szt
  • cebula

    1 szt
  • boczek wędzony

    200 gram
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • pomidory

    3 szt
  • liść lubczyku

  • liść laurowy

  • papryka wędzona

  • chili

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa

  • jajka

    2 szt
  • natka pietruszki

  • chleb

    5 kromek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy bulion: wołowinę wkładamy do gorącej wody i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por) oraz lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wywar odcedzamy.
2. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę i chleb kroimy w kostkę. (Opcjonalnie chorizo lub boczek też kroimy w kostkę)
3. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek i cebulkę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojony chleb i pomidory i wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut, aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w plasterki.
5. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko i wkładamy do gorącego piekarnika, by białko się ścięło. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagJar 22.11.2018 11:06
Zupa jest wspaniała, mam pytanie czy można ją zrobić z pomidorami z puszki ?
wyattearp 01.04.2017 09:31
takiej jeszcze nie jadłam
Mysiunia 31.03.2017 18:01
w takiej wersji nie robiłam, apetycznie wygląda
wwwiolka 31.03.2017 12:48
Bardzo fajny przepis.
Edita 31.03.2017 10:18
fajna zupka
AZgotuj 31.03.2017 09:55
chcę spróbować!!! :)
w mojej kuchni 31.03.2017 08:45
apetycznie wygląda
Bożena Matuszczyk 31.03.2017 07:40
Smakowita i kusząca , pięknie podana.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat