Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czosnkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szponder wołowy 200 gram
ząbki czosnku 10-12 szt
cebula 1 szt
boczek wędzony 200 gram
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
pomidory 3 szt
Liść lubczyku suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
chili
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa
jajko 2 szt
natka pietruszki
chleb 5 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa

1. Przygotowujemy bulion: wołowinę wkładamy do gorącej wody i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por) oraz lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wywar odcedzamy.
2. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę i chleb kroimy w kostkę. (Opcjonalnie chorizo lub boczek też kroimy w kostkę)
3. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek i cebulkę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojony chleb i pomidory i wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut, aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w plasterki.
5. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko i wkładamy do gorącego piekarnika, by białko się ścięło. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagJar 13.02.2021 10:57
Nie wiem, czy warto pytać tutaj, bo jak widać 2 lata temu dałam zapytanie i do dzisiaj nikt nie odpowiedział? Co to znaczy obficie posypać papryką wędzoną i chilli ? Posypałam za bardzo obficie chilli i wyszło baaaardzo ostre, co zrobić, żeby uratować zupę ? Może warto poprawić przepis i napisać jakieś konkretne proporcje tych przypraw? pozdrawiam, MagJar
Doradca Smaku 15.02.2021 19:39
Witaj, użycie przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Optymalnie będzie dodać około 0,5-1 łyżeczki papryki wędzonej oraz 1-2 szczyty chili. Kolejnym razem zachęcam do wykorzystania funkcji "Zgłoś błąd w przepisie", którą znajdziesz pod opisem przygotowania przepisu lub też za pośrednictwem formularza kontaktowego, znajdującego się w zakładce "kontakt" poniżej. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
MagJar 22.11.2018 11:06
Zupa jest wspaniała, mam pytanie czy można ją zrobić z pomidorami z puszki ?
wyattearp 01.04.2017 09:31
takiej jeszcze nie jadłam
Mysiunia 31.03.2017 18:01
w takiej wersji nie robiłam, apetycznie wygląda
wwwiolka 31.03.2017 12:48
Bardzo fajny przepis.
Edita 31.03.2017 10:18
fajna zupka
AZgotuj 31.03.2017 09:55
chcę spróbować!!! :)
w mojej kuchni 31.03.2017 08:45
apetycznie wygląda
Bożena Matuszczyk 31.03.2017 07:40
Smakowita i kusząca , pięknie podana.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak