Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa czosnkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar drobiowo-wołowy 2 litry
czosnek 2 główki
włoszczyzna pęczek
cebula 1
serek topiony 50 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 2
ziele angielskie 1
Liść laurowy suszony Prymat 1
ocet 10 % 1 łyżka
sól do smaku 1
pieprz 1

Przepis i sposób przygotowania na: zupa czosnkowa

Co i jak?

Przyrządzić czysty wywar z kości. Zagotować, wrzucić pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę przekrojoną na pół oraz ząbki czosnku z jednej główki. Nie trzeba ich obierać, ja to jednak zrobiłam.
Gotować 30 minut.
W międzyczasie podsmażyć na tłuszczu ząbki z drugiej główki, jak zmiękną, dorzucić do wywaru. Gotować jeszcze 10-15 minut, całość odcedzić przez sitko.
Z odcedzonych pozostałości wyciągnąć czosnek, obrać i wrzucić z powrotem do zupki.
Dodać tymianek, serek topiony. Po 5 minutach dodać wymieszaną ze sobą: mąkę, żółtka i śmietanę. Zamieszać. Na koniec dodać 1 łyżkę octu, doprawić solą i pieprzem, zagotować i gotowe.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 13.07.2013 20:14
takiej jeszcze nie próbowałam :-) super!
Papryczka 13.07.2013 18:39
taką to ja lubię
mzap88 13.07.2013 18:30
jest idealna, jeśli idzie o proporcje
eMMe 13.07.2013 18:26
Musi być strasznie aromatyczna:)
2milutka 13.07.2013 18:23
hmn zapowiada sie ciekawie
Agata3 13.07.2013 18:08
jeszcze takiej nie jadłam, muszę wypróbować :)
IwonaDD 13.07.2013 17:53
moja ulubiona :)pychota !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak