Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 główki
  • cebula

    1 szt
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • wywar z kurczaka

    1 litr
  • grzanki

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebule obrać i posiekać w drobna kostkę.
W garnku rozgrzać masło i olej, dodać czosnek i cebulę i je zeszklić. Ciągle mieszając dodać mąkę. Wlać rosół i dodać ocet. Wszystko zamieszać i zagotować. Zdjąć z \"ognia\" i dodać żółtka. Przy dodawaniu żółtek energicznie mieszając. Gdy żółtka się zetną nie należy zupy dłużej gotować. Podawać z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
klaklak 28.04.2011 22:18
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat