Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma.

Składniki:

Składniki:

krewetki mrożone 250 gramów
liście limonki kaffir 5 sztuk
bulion warzywny 1 litr
marchew młoda 3 sztuki
grzyby mun 4 sztuki
trawa cytrynowa 1 łyżeczka
wrzątek 100 mililitrów
curry 2 łyżki
mleko kokosowe 400 mililitrów
kalafior 0.5 sztuki
seler naciowy 2 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
imbir 2 cm
cukier palmowy 1 szczypta
makaron udon 300 gramów
natka pietruszki 1 pęczek

Porada

W przepisie użyliśmy białe krewetki, młody kalafior, pastę thai curry oraz seler naciowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same oczyszczamy i przekładamy na talerzyk.

Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.

Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem.

Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być natka kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak