Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa curry

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ok.7-8 sztuk
chilli 1
cebula 1
czosnek 3 ząbki
sambal oelek 2 łyżeczki
kardamon 1 łyżeczka
mleko kokosowe puszka
szpinak 2 garście
bazylia kilka listków
trawa cytrynowa 1
sos rybny 3 łyżki
groszek garść
imbir 1 łyżka marynowany
pasta curry 2 łyżki zielona

Przepis i sposób przygotowania na: zupa curry

*Cebulę, i czosnek zmiksować, tak aby powstała pasta. Dodać kardamon i sambal oelek. Wymieszać. Imbir pokroić drobno.
*Do garnka dodać przygotowaną pastę, następnie dodać pastę zieloną curry oraz pokrojony imbir. Mieszać aż mieszanka zrobi się gęsta. Dodać kurkumę.
*Następnie wlać 1l wody.
*Trawę cytrynową rozbić, wyjąć twardy środek i zostawić w całości. Dodać do garnka.
*Ziemniaki obrać i pokroić w duże kawałki. Dodać do zupy.
*Gotować ok. 10 minut, zmniejszyć ogień i dodać sos rybny,papryczkę chilli pokrojoną w plasterki oraz mleko kokosowe. Całość wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodać umyty szpinak, bazylię i groszek.
Do takiej zupy można również dodać fasolkę szparagową, marchewkę, kurczaka i krewetki :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 03.02.2014 17:29
wygląda smacznie
Gabi44 27.01.2014 12:53
Pyszna zupka.
Ania321 27.01.2014 12:12
takiej zupki jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak