Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowa z czerwoną soczewicą i ziemniaczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 650 g
soczewica czerwona 1/2 szklanki
pietruszka korzeń 1/3
ziemniaki młode 4 średnie
rosół 1 litr
koperek 1 łyżka
śmietana 1/3 szklanki
ewentualnie kucharek
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowa z czerwoną soczewicą i ziemniaczkami

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem. Ziemniaki kroimy w słupki, pietruszkę w kostkę, wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (aż ziemniaczki będą miękkie). Następnie dodajemy soczewicę, śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, koperek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eeee 15.08.2012 11:35
uwielbiam zupy
Konczi 26.07.2012 12:39
uwielbiam zupę cukiniową!
Gosposia 26.07.2012 11:57
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak