Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 10 dkg
ziemniaki 6 średnich sztuk
cukinia 1 mała sztuka
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
bulion drobiowy 2 l
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
natka pietruszki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowa

Kroki postępowania

1
Pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki.
Krok 1 - Zupa cukiniowa foto
2
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką.
Krok 2 - Zupa cukiniowa foto
3
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Zupa cukiniowa foto
4
Do cebuli dodać marchewkę, seler i pietruszkę. Smażyć ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Zupa cukiniowa foto
5
Dodać ziemniaki i cukinię, chwilę podsmażać.
Krok 5 - Zupa cukiniowa foto
6
Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Każdą porcję zupy na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Zupa cukiniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 30.07.2016 10:39
dobra zupka
Aleksandra/Olcia 27.07.2016 13:15
nigdy nie jadłam zupy z cukinią
Edith85 27.07.2016 09:48
smaczna lekka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak