Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

por 1 duża sztuka
cebula 2 średnie sztuki
szalotka 1 sztuka
cukinia 3-4 średnie sztuki
marchew 2 sztuki
pomidor 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
bulion 1 litr
kwaśna śmietana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
bazylia do smaku
papryka mielona do smaku
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowa

Pora myjemy.Cebulę,szalotkę i marchewkę obieramy.Cebulę pora,szalotkę i marchewkę kroimy w plasterki.Czosnek i pomidora siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek,cebulę,szalotkę i pora.Należy je zeszklić.Następnie dodajemy marchewkę,chwilkę dusimy,kolejno dodajemy cukinię pokrojoną w plastry i posiekanego pomidora,opruszamy solą i pieprzem,dusimy wszystko około 10 min na średnim ogniu.

Zalewamy wszystko ciepłym bulionem,gotujemy 5-10 min.

Koncentrat,mąkę i śmietanę ucieramy z kilkoma łyżkami wody,mieszając wlewamy do zupy.

Wszystko przyprawiamy solą,pieprzem i papryką do smaku.

Posypujemy posiekaną bazylią.Możemy również przed podaniem lekko posypać utartą mozzarellą.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 18.02.2014 08:31
dla mnie rewelacyjna zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak