Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowa
# 1 marchew
# 1 cebula
# 3 łyżki masła
# 1 jajko
# 2/3 szklanki drobniutkiego makaronu muszelki
# 1 i 1/2 szklanki mleka
# 1/2 szklanki jogurtu
# sól, pieprz
# curry
# papryka ostra
# 1 łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Cebulę obrać , pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterkiw większym rondlu rozgrzać tłuszcz i poddusić cebulę z marchewką, cukinię pokroić w kostkę i dorzucić do garnka , zalać wodą ok 1l, zagotować wsypać drobny makaron , posolić i gotowac ok, 15-20 minut. Następnie roztrzepać jajko w mleku i po zmniejszeniu ognia zalać zupę - już nie gotować .Doprawić pieprzem, curry i papryką do odpowiedniego smaku.Jogurtem można polać w talerzach , można też zaciągnąć w garnku. Gorącą na talerzach posypać obficie koperkiem.