Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa cordon bleu

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1/2 sztuki
bulion drobiowy 2 szklanki
mleko 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
ser pleśniowy niebieski 100 gram
mąka 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: zupa cordon bleu

Filet gotujemy w bulionie. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki.
Do bulionu dodajemy mleko,masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka rozdrabniamy blenderem z odrobiną bulionu, a następnie dodajemy do zupy. Dodajemy także pokrojony w kostkę ser. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
Jeśli zupa wydaje się za rzadka zagęszczamy ją dodając mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek oraz grzankami lub chipsami z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 08.02.2015 20:24
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak