Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chrzanowa
Przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą. Gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna zupa, idealna na świąteczny, Wielkanocny obiad.
Jak zrobić zupę chrzanową?
Warzywa obrać pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać białą kiełbasę zalać około 1,5 litra wody, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, osolić do smaku i gotować pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedzamy, kiełbaski kroimy na plastry dodajemy z powrotem do wywaru. Wsypać majeranek doprawić do smaku solą i cukrem oraz pieprzem.
Utarty chrzan wymieszać z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość zabielić mąką wymieszaną dokładnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Pogotować chwilę.
Zupę chrzanową podawać posypaną rzeżuchą.