Zupa chrzanowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Lekko pikantna, kremowa zupa chrzanowa. możecie podać ją grzaneczkami, jajkiem lub kawałeczkami smażonego boczku - dodatki są dowolne!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chrzan tarty Smak

    2 duże łyż.
  • bulion warzywny

    5 szklanki
  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • masło

    1 duża łyż.
  • mąka

    1 duża łyż.
  • sok z cytryny

    1 duża łyż.
  • cukier

    0,5 mała łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Stale mieszając, połączyć z bulionem i zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Podawać z grzankami z bułki lub z chleba razowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 13:05
Bardzo dobry pomysł na błyskawiczną zupę. Nigdy jeszcze nie jadłam podobnej.
Babeczka35 27.01.2019 18:49
Nigdy nie jadłam takie zupy. Muszę w końcu ją przyrządzić :)
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 13:55
Ja też jeszcze nie jadłam i zabieram się już bardzo długo za ugotowane takiej zupki..;)
ben-ka 23.01.2019 11:53
Muszę w końcu zrobić taką zupę, bo jeszcze nie jadłam....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat