Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowo-serowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 300 g
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżecz.
serek topiony 100 g
rosół 3,5 szkl.
chili 1 szczypta
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowo-serowa

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cienkie półkrążki.
Krok 1 - Zupa cebulowo-serowa foto
2
Czosnek drobno posiekać.
Krok 2 - Zupa cebulowo-serowa foto
3
W garnku rozgrzać olej, na gorący tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, smażyć przez kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy należy dodać rozdrobniony czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty mieszając.
Krok 3 - Zupa cebulowo-serowa foto
4
Topiony serek pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki, wlać do serka około pół szklanki ciepłej wody, wymieszać łyżką, po czym zmiksować blenderem na jednolitą masę. Zmiksowany serek dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem, wlać rosół, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać do garnka chili do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, przelać do miski i po lekkim przestudzeniu zmiksować ją blenderem na krem.
Krok 4 - Zupa cebulowo-serowa foto
5
Zupę podawać z pikantnymi palmierami z ciasta francuskiego.
Krok 5 - Zupa cebulowo-serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 18.07.2013 20:24
ale ładnie podana
Konczi 18.07.2013 19:26
fajna zupcia :) pycha
iwi 18.07.2013 19:26
Ciekawy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak