zupa cebulowo-pomidorowa

zupa cebulowo-pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    4 szt.
  • wino białe wytrawne

    1 szkl.
  • masło

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • przecier pomidorowy

    1 słoik
  • mąka

    2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • tosty

    4 szt.
  • ser żółty

    5 dkg.
  • cukier

  • sól i pieprz

  • oliwa

    2-3 łyżki
  • tymianek

  • szałwia

  • bulion wołowy

    3/4 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

cebule i 2 ząbki czosnku obrać cebule pokroić w talarki a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę,w dużym rondlu rozgrzać masło wrzucić cebulę i zeszklić dodać czosnek doprawić do smaku cukrem,tymiankiem i szałwią,cebulę oprószyć mąką zasmażyć dolać ocet i dusić pod przykryciem ok.3min.wlać wino i bulion dodać liść laurowy,ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,sól i zagotować,dodać koncentrat pomidorowy i gotować ok.30min.na małym ogniu,doprawić do smaku,tosty pokroić na trójkąty zrumienić je z obu stron w piekarniku w temp.200st.po wyjęciu posmarować je roztartym czosnkiem,skropić oliwą i posypać startym żółtym serem,ponownie zapiec przez 5min.po zapieczeniu podawać jako dodatek do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 16.01.2014 10:13
smaczna :-)
Wacław 01.03.2013 15:29
lubię zupy a ta wydaje sie być smaczna
IKrakowianka 15.03.2012 21:23
ale smaczna!
agnieszka214 01.11.2011 09:30
smaczne mniam
agnieszka214 01.11.2011 09:30
smaczne mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat