zupa cebulowa z pomidorami

zupa cebulowa z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    4 szt.
  • tosty

    4 szt.
  • białego wytrawnego wina

    1 szklanka
  • łyżki masła

    3
  • ząbki czosnku

    3
  • przecieru pomidorowego

    0,5 szklanki
  • łyżki mąki

    2
  • łyżki octu winnego

    2
  • żółty ser

    10 dag
  • łyżeczka cukru

  • łyżki oliwy

    3
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • szałwia

  • ziarenka pieprzu

    4
  • ziarenka ziela angielskiego

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i 2 ząbki czosnku obierz. cebulę potnij w plasterki, a 2 ząbki czosnku posiekaj. w garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i usmaż na szklisto. Dołóż posiekany czosnek. Przypraw do smaku cukrem oraz szczyptą tymianku i szałwii
Cebule oprósz mąką, zasmaż. dolej ocet. Duś pod przykryciem 3 minuty. wlej wino i bulion. Dołóż listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Posól. zagotuj. dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Przypraw.
tosty potnij na trójkąty. Zrumień w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Następnie posmaruj obranym i roztartym trzecim ząbkiem czosnku. skrop oliwą, posyp startym serem. zapiekaj jeszcze około 5 minut. Podawaj jako dodatek do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 07.08.2011 10:52
aromatyczna zupka...
bernadetta2 04.03.2011 09:34
interesująca
traktorek 11.12.2010 15:47
ciekawa ta zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat