Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa z kiełbasą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 6-7 szt
ząbek czosnku 1 szt
bulion 1,5 litra
wino białe wytrawne 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
kiełbasa wędzona 250 g
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sól i pieprz
bagietka 8 kromek
ser żółty 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z kiełbasą

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min.
Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak