Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 6 szt
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
mąka pszenna 1,5 łyzki
wino białe wytrawne 125ml ( lub półwytrawne)
bulion warzywny 1 litr
sól i pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
chleb 3 kromki
ser żółty 3 plastry
ser camembert 3 plastry
Zioła prowansalskie suszone Prymat łyżeczka
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa

Cebulę pokroić w piórka i posmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą . Smażyć około 15- 20 minut po czym dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Cebulę zalać bulionem, dodać liść laurowy, wino i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kromki chleba zapiec w tosterze. Na podpieczone kromki wyłożyć po plasterku sera żółtego i camemberta oraz posypać ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do miseczek, włożyć kromkę chleba z serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C zapiec aż ser się rozpuści. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 30.06.2017 10:33
bardzo dobra zupa
RenataZ-et 29.06.2017 11:33
świetna zupa!
olkaaa 29.06.2017 10:13
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak