Zupa cebulowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    6 szt
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1,5 łyzki
  • wino białe wytrawne

    125ml ( lub półwytrawne)
  • bulion warzywny

    1 litr
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • chleb

    3 kromki
  • ser żółty

    3 plastry
  • ser camembert

    3 plastry
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    łyżeczka
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w piórka i posmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą . Smażyć około 15- 20 minut po czym dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Cebulę zalać bulionem, dodać liść laurowy, wino i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kromki chleba zapiec w tosterze. Na podpieczone kromki wyłożyć po plasterku sera żółtego i camemberta oraz posypać ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do miseczek, włożyć kromkę chleba z serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C zapiec aż ser się rozpuści. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 30.06.2017 10:33
bardzo dobra zupa
RenataZ-et 29.06.2017 11:33
świetna zupa!
olkaaa 29.06.2017 10:13
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat