Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa cebulowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 70dag
masło 2łyżki
oliwa 2łyżki
wino białe wytrawne 200ml
bulion wołowy 1litr
koniak 60ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: zupa cebulowa

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki (grubiej) Na patelni rozpuścić masło i dodać oliwę
Krok 1 - zupa cebulowa foto
2
Gdy masło będzie spienione dodajemy cebule i smażymy aż nam się skartelizuje możemy dodać trochę cukru
Krok 2 - zupa cebulowa foto
3
Cebulę przekładamy do garnka zalewamy winem, gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. (bulion podgrzałam na patelni na której wcześniej smażyła się cebula). Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować. Grzankę upiekłam w piekarniku
Krok 3 - zupa cebulowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.12.2015 16:03
Pyszna zupka
Franciszek 14.12.2015 00:24
pyszna zupa
sliwka 13.12.2015 20:44
Pyszna i zdrowa;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak