Zupa buraczkowa na warzywach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1/2 kg
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • ziele angielskie

    3 szt
  • pieprz

    5 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • ocet 10 %

  • sól

  • cukier

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki gotować w łupinkach w wodzie przez około 30 minut,ostudzić,obrać i pokroić w kostkę.W garnku zagotować 3 litry wody.Marchew,pietruszkę,seler i cebulę,obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa przez 5 minut.Podsmażone warzywa dodać do gotującej się wody i dołożyć pokrojone buraki oraz liście laurowe,ziele i pieprz,gotować całość przez 25 minut.Pod koniec gotowania dodać majeranek,doprawić zupę do smaku octem,cukrem i solą a na samym końcu zaprawić śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 04.10.2013 00:25
przepyszna zupa.
Adam/ZUB3R 02.09.2013 10:35
smaczna zupa
Dorota59 11.07.2013 09:54
smaczna na lato
Bernadeta1 18.06.2013 11:24
moja ulubiona zupka
Kulinarna Ja 29.05.2013 21:24
mmm smak z dzieciństwa :)
MagdaXXX 28.05.2013 16:26
piękny kolorek
caralajna 19.05.2013 07:06
uwielbiam buraczki
marianp20 04.03.2013 17:31
uwielbiam taką
Ania321 04.03.2013 17:07
pyszna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat