Zupa brukselkowa z tartymi warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    300 gram
  • ziemniaki

    2
  • marchewka

    1
  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • por

    zielona częśc
  • koperek

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa brukselkowa z tartymi warzywami foto
Wszystkie warzywa należy obrać i umyć w zimnej wodzie.
Krok 2 - Zupa brukselkowa z tartymi warzywami foto
Pora kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę, natomiast marchew i seler ścieramy na tarce o wąskich oczkach.
Krok 3 - Zupa brukselkowa z tartymi warzywami foto
Na patelni przesmażamy na maśle pora, kiedy się ładnie zeszkli dodajemy marchewkę z selerem, doprawiamy i smażymy jeszcze 3 minuty.
Krok 4 - Zupa brukselkowa z tartymi warzywami foto
Do garnka przekładamy ziemniaki, zalewamy ok 5-6 szklankami wody, dodajemy sól i pieprz i gotujemy.

Kiedy są na wpół miękkie dodajemy brukselkę, po kilku minutach dodajemy przesmażone warzywa - gotujemy do czasu aż ziemniaki i brukselka będą miękkie.

Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietanką - gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 01.03.2017 13:06
przepis sprawdzony,mniam
Renataj 27.02.2017 21:04
Apetyczna zupa:)
gosia56 27.02.2017 12:50
Na pewno pyszna zupka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat