Zupa brokułowa.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    4 sztuki
  • brokuł

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/3 sztuki
  • por

    1/2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • czosnek granulowany

  • ziele angielskie całe

    2 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opłukane skrzydełka przełożyć do garnka i dodać do nich marchewki, pietruszkę, selera i pora. Wszystkie produkty umieszczone w garnku zalać wodą, dodać do nich 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego i całość nastawić na gotowanie. W ten sposób przygotowujemy wywar, bazę pod zupę. Gdy warzywa będą już nieco bardziej miękkie dodać do garnka podzielony na różyczki brokuł. Wszystko gotować na niedużym ogniu. Gdy brokuł i pozostałe warzywa będą już ugotowane odcedzić wywar, przelać go do innego garnka, wyjąć skrzydełka, a brokuł i pozostałe warzywa poza porem (które uprzednio należy pokroić na mniejsze kawałki) z powrotem przełożyć do przecedzonego wywaru. Wszystko nastawić ponownie na gotowanie na bardzo małym ogniu. Odlać trochę gotującej się zupy do szklanki i wymieszać ją ze śmietaną. Wymieszaną ze śmietaną zupę przelać do garnka rozprowadzając dolaną porcję zupy w całości. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę doprawiając zupę szczyptą granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.
nogawkuchni
Zupa pysznie smakuje z pieczywem,zwłaszcza razowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 06.12.2014 12:54
smaczna zupka
fotoviderek 05.12.2014 22:23
Taką lubię :)
as28 05.12.2014 20:50
świetna zupka
Joannasz3190 05.12.2014 17:25
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat