Zupa brokułowa z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 sztuka
  • kasza jaglana

    4-5 łyżek
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • koperek

    1 pęczek
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • woda

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa - marchewka, pietruszka i seler kroimy w plastry i wrzucamy do garnka.
Opłukanego brokuła dzielimy na różyczki a trzon kroimy na kawałki i dodajemy do warzyw. Zalewamy wodą i gotujemy. Jak się zagotuje dodajemy sól i zmniejszamy płomień.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i oprószamy solą. Wrzucamy na roztopione masło cebulę, następnie czosnek i zioła prowansalskie. Całość dodajemy do gotujących się warzyw.
Gdy warzywa nie są jeszcze zbyt miękkie, dodajemy różyczki brokuła i gotujemy ok. 3 min. Na 2 min przed końcem gotowania dodajemy opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartujemy porcją gorącego płynu. Wlewamy do zupy i mieszamy. Wyłączamy piec i dodajemy drobno posiekany koperek.
Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 05.05.2015 11:25
bardzo fajny przepis na zupę:)
Róża1 06.11.2014 11:39
super przepis !!!
gosia56 02.11.2014 18:38
na pewno pyszna zupa;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat