Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa brokułowa z kaszą jaglaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 sztuka
kasza jaglana 4-5 łyżek
marchewka 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/4 sztuki
koperek 1 pęczek
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 1 sztuka
masło 1 łyżka
śmietana 12% 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brokułowa z kaszą jaglaną

Umyte i obrane warzywa - marchewka, pietruszka i seler kroimy w plastry i wrzucamy do garnka.
Opłukanego brokuła dzielimy na różyczki a trzon kroimy na kawałki i dodajemy do warzyw. Zalewamy wodą i gotujemy. Jak się zagotuje dodajemy sól i zmniejszamy płomień.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i oprószamy solą. Wrzucamy na roztopione masło cebulę, następnie czosnek i zioła prowansalskie. Całość dodajemy do gotujących się warzyw.
Gdy warzywa nie są jeszcze zbyt miękkie, dodajemy różyczki brokuła i gotujemy ok. 3 min. Na 2 min przed końcem gotowania dodajemy opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartujemy porcją gorącego płynu. Wlewamy do zupy i mieszamy. Wyłączamy piec i dodajemy drobno posiekany koperek.
Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 05.05.2015 11:25
bardzo fajny przepis na zupę:)
Róża1 06.11.2014 11:39
super przepis !!!
gosia56 02.11.2014 18:38
na pewno pyszna zupa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak