Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa botwinkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion wołowy 1,5 - 2 litrów
botwinka 2 pęczki,
ziemniaki 3 - 4 szt,
sok z cytryny 2 -3 łyżki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1/2 pęczka,
śmietana 30% 200 ml,
mąka 2 łyżki do zagęszczenia
woda zimna 1/3 szklanki,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa botwinkowa

Liście botwinki odciąć od buraczków, umyć liście pod bieżącą wodą , buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, a liście posiekać razem z gałązkami, włożyć do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać mięsnym bulionem wcześniej przygotowanym, zagotować.
Gotować przez ok. 10 - 15 minut aż ziemniaki będą miekkie, doprawić do smaku pieprzem i solą w razie potrzeby.
Dodać sok z cytryny. Zagęścić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody , zabielić śmietaną kremówką 30 %.
Do gotowej już zupy dodać posiekany drobno koperek i posiekaną drobno natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.04.2017 19:41
lubię taką zupkę
Bożena Matuszczyk 09.04.2017 19:07
Dziękuję.;)
gosia56 09.04.2017 09:34
Moja ulubiona zupka;)
Babeczka35 09.04.2017 07:54
Smaczna zupka.
gusia1000 09.04.2017 00:35
Zawsze jest dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak