Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa botwinkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 sztuka
botwinka 1 peczek
buraki czerwone 2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa botwinkowa

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy potrzebne składniki: botwinkę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki., buraki, czosnek.
Krok 1 - Zupa botwinkowa foto
2
Robimy wywar mięsny na udku z kurczaka. Gotujemy go 30 minut.
Krok 2 - Zupa botwinkowa foto
3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wywaru.
Krok 3 - Zupa botwinkowa foto
4
Botwinkę dokładnie myjemy i drobno kroimy.
Krok 4 - Zupa botwinkowa foto
5
Botwinkę dodajemy do wywaru i z ziemniakami gotujemy 15 minut. Dodajemy też 2 buraki dla wzmocnienia koloru.
Krok 5 - Zupa botwinkowa foto
6
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Krok 6 - Zupa botwinkowa foto
7
Dodajemy do gotującej się botwinki. Razem gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 7 - Zupa botwinkowa foto
8
Następnie dodajemy przyprawy: przeciśnięty czosnek, pieprz, kucharek...oraz dodajemy śmietanę.
Krok 8 - Zupa botwinkowa foto
9
Zupę zagotowujemy i serwujemy.
Krok 9 - Zupa botwinkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 13.05.2014 23:26
sezonowa zupka..pycha
Magula 04.05.2014 00:14
Też dziś miałam tą zupke. Ja robię z ziemniakami i podaję z gotowanymi jajkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak