Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa bananowa z czereśniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zupa na słodko? Dlaczego nie! Polecam zrobić taki słodki deser. Dzieciom na pewno posmakuje.

Składniki:

Składniki:

woda 1 szklanka
cukier 1 łyżka
czereśnie 20 dag

Warstwa czereśniowa:

czereśnie 30 dag
mąka kukurydziana 1 łyżka

Krem bananowy:

banan 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżeczki
mleko 250 mililitrów
krem waniliowy 120 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bananowa z czereśniami

1. Kompot: Czereśnie gotujemy z wodą i cukrem do miękkości owoców. Kompot przecedzamy. Studzimy.
2. Warstwa czereśniowa: W połowie szklanki kompotu rozpuszczamy mąkę kukurydzianą. Czereśnie myjemy i pozbawiamy ogonków i pestek. Szklankę kompotu zagotowujemy wraz z czereśniami. Do zagotowanego wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Krem bananowy: Banany obieramy, kroimy i blendujemy. Banany przekładamy do miski i miksujemy wraz z mlekiem (dajemy stopniowo) i sokiem z cytryny. Stopniowo wsypujemy krem waniliowy przy tym miksując.
4. Składanie: Do miseczki dajemy krem bananowy, następnie warstwę czereśniową. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak