Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
woda
1 szklanka -
cukier
1 łyżka -
czereśnie
20 dag
Warstwa czereśniowa:
-
czereśnie
30 dag -
mąka kukurydziana
1 łyżka
Krem bananowy:
-
banan
2 sztuki -
sok z cytryny
2 łyżeczki -
mleko
250 mililitrów -
krem waniliowy
120 gramów
Przepis i sposób przygotowania Zupa bananowa z czereśniami
1. Kompot: Czereśnie gotujemy z wodą i cukrem do miękkości owoców. Kompot przecedzamy. Studzimy.
2. Warstwa czereśniowa: W połowie szklanki kompotu rozpuszczamy mąkę kukurydzianą. Czereśnie myjemy i pozbawiamy ogonków i pestek. Szklankę kompotu zagotowujemy wraz z czereśniami. Do zagotowanego wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Krem bananowy: Banany obieramy, kroimy i blendujemy. Banany przekładamy do miski i miksujemy wraz z mlekiem (dajemy stopniowo) i sokiem z cytryny. Stopniowo wsypujemy krem waniliowy przy tym miksując.
4. Składanie: Do miseczki dajemy krem bananowy, następnie warstwę czereśniową. Gotowe! Smacznego!
Komentarze (0)