Zupa bananowa z czereśniami

Zupa bananowa z czereśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa na słodko? Dlaczego nie! Polecam zrobić taki słodki deser. Dzieciom na pewno posmakuje.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżka
  • czereśnie

    20 dag

Warstwa czereśniowa:

  • czereśnie

    30 dag
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka

Krem bananowy:

  • banan

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • mleko

    250 mililitrów
  • krem waniliowy

    120 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa bananowa z czereśniami

1. Kompot: Czereśnie gotujemy z wodą i cukrem do miękkości owoców. Kompot przecedzamy. Studzimy.
2. Warstwa czereśniowa: W połowie szklanki kompotu rozpuszczamy mąkę kukurydzianą. Czereśnie myjemy i pozbawiamy ogonków i pestek. Szklankę kompotu zagotowujemy wraz z czereśniami. Do zagotowanego wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Krem bananowy: Banany obieramy, kroimy i blendujemy. Banany przekładamy do miski i miksujemy wraz z mlekiem (dajemy stopniowo) i sokiem z cytryny. Stopniowo wsypujemy krem waniliowy przy tym miksując.
4. Składanie: Do miseczki dajemy krem bananowy, następnie warstwę czereśniową. Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat